MIDTOWN MAGAZINE: Breathing Space – Tonic Design brought to life one couple’s abstract dreams of a tree house.

MIDTOWN MAGAZINE: “Breathing Space – Tonic brought to life one couple’s abstract dreams of a tree house”

Text & Photography by Mick Schulte

Windows stretch floor to ceiling in the modern-style dream home of Jonathan and Ilsy Chappell.

The home, built in 2011, was designed to fulfill their love of the outdoors. They effectively created a modern oasis, tucked in the middle of traditional homes, in Raleigh’s Budleigh neighborhood. The couple, along with twins Hudson and Sienna, experience nature intimately from morning to night.

... READ MORE 

2019-03-27T19:12:14+00:00March 27th, 2019|0 Comments

Tonic Design Honored with 11th AIA NC Award for Modern Addition to 1916 Home in Historic Cameron Park

Tonic Design Honored with 11th AIA NC Award for Modern Addition to 1916 Home in Historic Cameron Park

Tonic Design addition

Old meets new and leaves room for a backyard. Photo © Keith Isaacs

Tonic Design’s very modern addition to a red-brick, Georgian Revival-style house built in 1916 is the recipient of a 2018 Merit Award from the North Carolina chapter of the American Institute of Architects (AIA NC). This marks the 11th time Tonic Design’s partners/principals Katherine Hogan, AIA, and Vincent Petrarca have received an AIA NC design award.

The AIA NC Awards program recognizes architects regionally and nationally for exceptional design expertise. Each winning project must exceed benchmarks for outstanding architectural design, structural composition, and application of design theory.

Perforated staircase between the original house and the addition. Photo © Keith Isaacs

The solution responds to the intent of the old house, building upon its narrative of family, heritage, fine taste, and social grace. Simultaneously, it introduces an entirely new narrative that tells the story of a more open, relaxed lifestyle with 21st-century amenities and attention to energy efficiency. Both narratives are articulated through materiality (brick and steel), form (a historic foursquare box and a simple rectilinear appendage), and spatial relationships created through floorplan.

As a result, the residence has been reinvented into a home that embraces casual, modern living without having to sacrifice any of the charm and character of the historic house.

Tonic Design wrapped the 1500-square foot addition’s simple, rectilinear form in Corten® steel, lots of glass, and natural wood and kept the volume within the outer perimeters of the original house. By separating the spatial needs between two floors, the partners also provided the owners with a generous backyard despite the property’s compact size.

The 2018 AIA NC jury called Tonic Design’s solution “thoughtful.” They admired the slim, double-height space the partners slipped between old and new, which solved many potential problems and kept the back brick wall of the old house exposed inside. They appreciated the slim profile of the perforated metal staircase in the interstitial corridor that maintains the addition’s light-filled ambiance while adding easy access to the upper floor.

“We share this award with our inspirational clients and with all of the highly skilled professionals who made this challenging project a pleasure to complete,” said Petrarca.

For more information on the Hillcrest addition and Tonic Design, visit https://katherinehoganarchitects.com/.

2018-11-05T15:24:51+00:00October 31st, 2018|0 Comments

DWELL.com: "Hillcrest House Addition – An Innovative Approach to Old + New"

DWELL.com: “Hillcrest House Addition – An Innovative Approach to Old + New”

Tonic Design modern addition in Cameron Park.

A red brick Georgian Revival house built in 1916 welcomes a modern, glass and steel addition on a narrow lot in Raleigh’s Cameron Park neighborhood.

The project involved designing a modern, 1500-square-foot addition for a two-story, red brick, Georgian Revival-style house built in 1916 in a historic inner-city neighborhood with narrow lots and minimal set-backs between houses. The addition would become the primary hub of activity for a growing family and an ideal space for entertaining. Programmatically, it would include an open kitchen, dining, living area and a spacious master bedroom suite.

Tonic Design modern addition to historic house

Inside the Hillcrest addition.

Inside the Hillcrest addition.To uphold the general scale of this neighborhood and the manner in which the existing house has addressed the street for over 100 years, the addition’s mass is held within the outer planes of the old house, tucked against its rear elevation. And unlike other proposals the owners had seen, the plan divided the public and private spaces between two stories rather than letting the new construction consume the majority of the property. As a result, the architects retained a generous backyard for outdoor play space.

For the exterior walls, the architects chose Corten® steel because it is as durable as the old house’s brick veneer and it relates to its color tones. The wood siding at the rear elevation adds an element of warmth to the rugged steel, similar to the way in which the old house’s white wood trim creates softer edges against the brick.
How the existing house and the new construction linked together structurally presented the challenge. READ MORE…

2018-11-08T15:56:51+00:00July 16th, 2018|0 Comments

ARCHITECTURAL DIGEST: "11 Must-See Houses in The Woods: Beautiful Modern Forest Houses"

ARCHITECTURAL DIGEST: “11 Must-See Houses in The Woods: Beautiful Modern Forest Houses”

A house in the woods doesn’t have to be rustic….

1700 Glenwood

…Piedmont Retreat

Durham, North Carolina
Tonic Design devised this Corten steel–clad home in a wooded neighborhood in Durham, North Carolina. The exterior is designed to weather and eventually blend in with the surroundings. The rear of the two-story, 3,800-square-foot house is glazed to take advantage of the forest views. READ MORE

2018-11-08T15:58:16+00:00June 2nd, 2018|0 Comments

ARCH DAILY.com: "Piedmont Retreat/Tonic Design"

ARCH DAILY.com: “Piedmont Retreat/Tonic Design”

Tonic Design Raleigh NC

Rear elevation overlooking the forest. (Tzu Chen Photography)

Wrapped in vertical stripes of Corten® steel street-side, with vast expanses of floor-to-ceiling glass and cantilevered windows overlooking the forest behind it, a modern house sits quietly in the corner of a cul-de-sac in Durham.
Katherine Hogan, AIA, and Vinny Petrarca of Tonic Design in Raleigh are responsible for this creative two-story, 3800-square-foot, single-family structure that will, as the steel continues to weather, blend into the natural setting and never need painting. Their clients loved the concept since they wanted a low-maintenance house with a modest public presence.
The owners also wanted to maintain a direct visual connection to their beautiful wooded site. The abundant glazing fulfills that wish. READ MORE…

2018-11-05T15:26:37+00:00April 27th, 2018|0 Comments

INHABITAT: "Weathered steel and reclaimed materials blend a modern home into the woods."

INHABITAT: “Weathered steel and reclaimed materials blend a modern home into the woods.”

Tonic Design

Corten® steel provides a modest, low-maintenance exterior (it will never need painting) that will eventually weather to blend into the natural setting. Photo: Tzu Chen Photography

by Lucy Wang
Raleigh-based Tonic Design completed a creative new home that plays with the contrast between old and new through the use of reclaimed and contemporary materials. Tucked into the forests of Durham, the Piedmont Retreat is a 3,800-square-foot single-family home that embraces the outdoors in its use of weathered materials and large cantilevered windows. Reclaimed materials, like oak flooring and factory lights, help soften the modern steel and glass construction. READ MORE…

2018-11-05T15:31:17+00:00December 11th, 2017|0 Comments

DWELL: "Piedmont Retreat, Durham, NC"

DWELL: “Piedmont Retreat, Durham, NC”

Tonic Design

Corten® steel provides a modest, low-maintenance exterior (it will never need painting) that will eventually weather to blend into the natural setting. Photo: Tzu Chen Photography

Wrapped in vertical stripes of Corten® steel street-side, with vast expanses of floor-to-ceiling glass and cantilevered windows overlooking the forest behind it, a modern house in the corner of a cul-de-sac in Durham dubbed “Piedmont Retreat” was honored recently with a Merit Award during the 2017 AIA North Carolina Residential Design Awards program.
Katherine Hogan, AIA, and Vinny Petrarca of Tonic Design in Raleigh are responsible for this creative two-story, single-family structure that will, as the steel continues to weather, blend into the natural setting and never need painting. Their clients loved the concept since they wanted a low-maintenance house with a modest public presence. READ MORE…

2018-11-05T15:32:57+00:00October 31st, 2017|0 Comments

Modern Residence in Cameron Park To Be Open For Public Touring September 6th

Modern Residence in Cameron Park To Be Open For Public Touring September 6th

During the evening “ModHop” Tour of private houses in Raleigh Hawthorne Exterior_Streetview

(Photos by Raymond Goodman)
 The Hawthorne Residence (above left), a modern, award-winning home in Raleigh’s historic Cameron Park neighborhood, will be open to the public during the “ModHop” Tour, an evening house tour on September 6th from 6 –  8:30 p.m. hosted by North Carolina Modernist Houses in association with the 2017 Hopscotch Design Festival.
Designed and built by Tonic Design principles Katherine Hogan, AIA, and Vincent Petrarca, this single-family home replaced a dark, cramped, early 20th-century bungalow to give the owners modernist light, space, and form, and a strong connection between indoors and outdoors.
To achieve the indoor-outdoor connection, the designers dropped the back elevation to grade and used floor-to-ceiling glass on the exterior wall to expand the view and living space into the backyard. A single-tilt roof with deep, cantilevered overhangs reference the covered porches of neighboring houses. Operable windows and extensive glazing throughout the house allow for daylight and natural ventilation, greatly reducing the homeowners’ reliance on electric lights during the day. A geothermal ground-source heat pump, fiber-cement rain-screen panels on exterior walls, locally available wood detailing, and Energy Star appliances make it 50 percent more energy efficient than a standard new home and 80 percent more efficient than the average resale home.
tonic design, Modernist house in Cameron Park
The two-story house is transparent from the front door through the main living area (above) and on through the kitchen and dining space to the backyard. A sleek staircase composition makes the vertical circulation a sculptural presence at the center of the interior while leading to the children’s bedrooms and central play space upstairs. Crisp white walls and warm wood flooring throughout the house underscore the simple, modern interior.
Hogan and Petrarca will be on hand to answer tour participants’ questions about the Hawthorne Residence during the ModHop Tour.
For more information on the tour and to purchase tickets, go to http://www.ncmodernist.org/modhop17.
For more information on Tonic Design, visit www.tonic-design.com.

2018-11-05T15:35:16+00:00August 30th, 2017|0 Comments

Adaptive Re-Use Project By Tonic Design Receives AIA NC Award

Adaptive Re-Use Project By Tonic Design Receives AIA NC Award

For transforming an old masonry building into a light-filled space for working and living.

The "Live Work" home/studio near downtown Raleigh.

The “Live Work” home/studio near downtown Raleigh.

“Live Work,” the transformation of a derelict building into a 650-square-foot combination home and design studio by Tonic Design+ Tonic Construction in Raleigh received a Merit Award during the American Institute of Architects North Carolina Chapter’s 2014 Design and Chapter Awards Gala held in Charlotte this year.

Located on the edge of a mixed-use neighborhood (industrial and residential) near downtown Raleigh, the one-story masonry building was in dire disrepair. Rather than raze it, however, Tonic’s team decided to “recycle” it into studio space up front for the young firm and living quarters in back for the principals/married couple Vinny Petrarca and Katherine Hogan, AIA, and their one young daughter initially.

Petrarca and Hogan describe the design-build project as “an exercise in balance, reduction and efficiency…[linking] architectural practice, financial stability, and local community.” In just 13 weeks, including time to purchase the property and get all necessary permits, the firm and three summer interns from NC State University’s College of Design planned and renovated the living/working space, which includes a small walled garden that, in effect, doubles the living space and connects the indoors to the outdoors. To allow natural light to penetrate the interior, the designers raised the roof by 12 inches and installed a band of clerestory windows.

The living quarters originally combined bedroom/living room, dining room, and kitchen in one space. When a second daughter came along, the partners “borrowed” some space from the studio to create a separate bedroom. An abundance of built-in cabinets keeps the diminutive space organized and uncluttered.

“Live Work” was submitted to AIA NC’s new Residential Design category, which is intended to “recognize architects whose designs answer the unique requests of the clients and the diverse landscape of North Carolina,” according to the website.

The AIA NC honor marks the 26th design award this young firm has received. For more information on Tonic Design + Tonic Construction, visit www.tonic-design.com.
For more information on the 2014 AIA NC Design Awards, go to www.aiancawards.org.

2018-11-05T16:05:34+00:00October 27th, 2014|0 Comments

Tonic Design Takes Top Prize In Modernist Residential Design Competition

Tonic Design Takes Top Prize In Modernist Residential Design Competition

Raleigh design-build firm lands Jury’s and People’s Choice category

The Rank House received First Prize in the Jury Awards and Third Place in the People's Choice category. Photo courtesy of Raymond Goodman

The Rank House received First Prize in the Jury Awards and Third Place in the People’s Choice category. Photo
courtesy of Raymond Goodman

awards.

August 7, 2013 (Raleigh, NC) – The unusual “Modern Gothic” house designed and built by Tonic Design + Tonic Construction received the coveted First Prize in the professional Jury Awards category and Third Prize in the People’s Choice category during the second annual George Matsumoto Prize for modernist home design in North Carolina. The competition is sponsored by North Carolina Modernist Houses (formerly Triangle Modernist Houses).
The award-winning project is the new Rank Residence, the home of local music legend and recording artist Michael Rank and his young son. Featured recently in the Raleigh News & Observer, the flat-roofed, four-story, 3200-square-foot house satisfies the homeowner’s fascination with tall vertical spaces and staircases. The exterior is comprised of concrete and black standing-seam metal siding. Narrow vertical windows, placed within the metal seams, recall notes in sheet music, add to the house’s verticality while allowing for fast, affordable construction.
On the ground floor, a four-car garage provides room for Rank’s muscle cars and dragster. An eleven-foot-tall concrete entry staircase leads up to the home’s main level and triple-height main living space. Overhead, a network of black metal stairs and ramps lead to the rooms on the upper levels, including bedrooms, baths, a library, and a studio where the musician can write and record his music. As a design-build firm, Tonic served as both home designer and general contractor.

The jury liked stairs as the connecting factor between the house's volumes. Photo by Raymond Goodman

The jury liked stairs as the connecting factor between the house’s volumes. Photo by Raymond Goodman

“The jury liked the use of the stair as an ordering element because it formed the connective tissue of the design,” reported jury chairman Frank Harmon, FAIA, during the awards presentations held recently in the AIA NC Center for Architecture & Design in Raleigh. “They thought the interior spatial clarity was compelling. They admired the designers’ creative response to the program for a father-son dwelling, and for the homage paid to the client’s music.”

Tonic’s co-owners Vinny Petrarca and Katherine Hogan received the $3000 cash prize for First Place in the Jury category, presented by North Carolina Modernist Houses, a non-profit organization dedicated to documenting, preserving, and promoting modernist residential design in North Carolina.

For more information on Tonic Design + Tonic Construction and the Rank Residence, visit www.tonic-design.com.

 

2018-11-07T03:17:06+00:00August 7th, 2013|0 Comments

ARQUITECTURA + ACERO: "Vivienda Unifamiliar – Smart-Stell House"

ARQUITECTURA + ACERO: “Vivienda Unifamiliar – Smart-Stell House”

(NOTE: Arquitectura + Acero is published in Chile so the article is in Spanish)
Esta casa se instala en un barrio bastante convencional al que no quiere ofender con su propuesta 352x246-images-stories-proyectos-SMARTsTELLhOUSE-Smart_3_Rear_Exterior_Daysimple pero claramente diferenciada de las construcciones vecinas. Para ello recurre a dos operaciones básicas: alejarse y cerrarse hacia la calle y abrirse al lago y el paisaje. La orientación sur oriente (recordar que la casa está en el hemisferio norte), las pendientes naturales del terreno y las vistas sobre el lago son favorables a esta decisión. Esta orientación también favorece la estrategia de eficiencia energética que es condición incorporada en el diseño. Una terraza con amplias celosías de madera controla las ganancias solares en verano y asegura un eficiente asoleamiento en invierno del volumen que alberga los recintos principales. READ MORE…

2018-11-07T03:17:36+00:00July 17th, 2013|0 Comments
Go to Top